Stap 3a - Positieve woorden

Verbale complimenten of woorden die waardering uitspreken zijn sterke middelen om liefde over te brengen. Het gaat erom dat wat er wordt gezegd oprecht gemeend is. ‘Je ziet er mooi uit in je nieuwe jurk’, ‘ik vind het fijn dat jij vandaag een oppas hebt geregeld’ of ‘je hebt die lamp mooi opgehangen’.  Dit zijn enkele voorbeelden, die een positieve impact hebben op je partner, als deze gevoelig is voor positieve woorden.

Bemoedigende woorden

Wanneer je partner als een berg opkijkt tegen bepaalde dingen die hij of zij dient te ondernemen, dan kunnen bemoedigende woorden van een partner het verschil maken. Stel je partner vind het leuk om kinderverhaaltjes te schrijven. Op een dag krijgt je partner een kans om de verhalen te laten bundelen in boekvorm. Bemoedigende woorden kunnen helpen de stap te maken om het te doen. Bemoedigende woorden kunnen je partner helpen door een angstige periode te komen.
Het vraagt van de partner inlevingsvermogen in de leefwereld van zijn of haar partner. Het positieve is dat de partner zich gewaardeerd en geliefd voelt.

Valkuil

Met bemoedigen bedoelen we aanmoedigen en niet proberen je eigen wil of mening op te leggen als een vorm van ‘preken’. Het werkt averechts en wordt ervaren als veroordelen en kan een schuldgevoel opwekken. Stel dat je partner aangeeft, dat hij of zij wil gaan lijnen. Zeg niet, goed dat je er aan begint, want je bent te dik. De bemoedigende variant is, als jij dat wilt dan zal ik je hierin steunen om je doel te bereiken.

Woordkeuze

De keuze van je woorden is heel bepalend hoe het bericht, je compliment of bemoediging overkomt op je partner. Het uitspreken van de woorden op een liefdevolle wijze brengt het bericht over. Hetzelfde bericht op snauwende wijze heeft een afbrekend effect.
Jij en je partner zijn gelijkwaardig en de manier van spreken is ook op dit niveau. Als we een wens hebben, dan kun je dit vragen als een verzoek. Dit is liefdevol in tegenstelling tot een bericht wat overkomt als een eis, een aanwijzing of een bevel. Een verzoek komt liefdevol over, bijvoorbeeld: ‘Heb jij morgen tijd om de was op te vouwen?’ in tegenstelling  tot ‘Waarom heb je die was niet opgevouwen?’.

Actie:

  • Neem rustig de tijd om de liefdestaal van Positieve woorden op je in te laten werken.
  • Noteer hoe jij naar je partner communiceert en andersom.
Winkelwagen
error: Content is protected !!