Stap 2 - Emotieregulering (deel 1)

Omgaan met emoties

Hoe jij gehecht bent is ook bepalend voor het omgaan met positieve en negatieve emoties. Emoties zijn een onderdeel van wie we zijn. Reageren doen we vaak vanuit de emotie, omdat er niet altijd tijd is om rustig na te denken.
We maken onderscheid in positieve en negatieve emoties. De positieve emoties zijn niet direct gekoppeld aan overleven. Ze zorgen voor een betere gezondheid, meer veerkracht en meer verbinding met anderen. De negatieve emoties laten direct reageren op ‘gevaar’.

Actie:

  • Stap 2 doorloop je individueel. Het is belangrijk om niet te overleggen met je partner.
  • In deze stap gaan we dieper in op emotieregulering. Probeer voor jezelf te bepalen wat op jou en je partner van toepassing is.
  • Noteer hoe jij omgaat met emoties en hoe je partner dat doet. Denk hier aan woede, walging, angst, geluk, droefheid, verrassing, amusement, tevredenheid, verlegenheid, opwinding, schuldgevoel, trots en schaamte.
  • Doorlooptijd: minimaal 1 week.

Hoe werken emoties

Emoties zijn voor mensen een efficiënt communicatiemiddel die we veelal non-verbaal gebruiken. Denk aan een gezichtsuitdrukking, lichaamstaal. Daarnaast hebben we ook de verbale communicatie waarbij de klank van de stem veel zegt over onze stemming. Emoties zorgen ook voor ‘kuddegedrag’ met als gevolg dat positieve emoties van je partner jou ook vrolijker maken en andersom.

Gehechtheid en emoties

Veilige of onveilige hechting hebben een direct effect op het omgaan met emoties. Bij een veilige hechting leert het kind wanneer het huilt dat de ouder komt kijken en dat zijn of haar gevoel ertoe doet. De baby leert dat honger, pijn, ongenoegen en kou kunnen verminderen door de inzet van de ouders. Het kind leert op een realistische manier gevaar inschatten.
Een kind dat opgroeit in een omgeving van geweld, misbruik of waar ouders geen oog hebben voor het belang van het kind, heeft moeite met emotieregulering. Voor het kind dreigt overal gevaar en het vertrouwt geen volwassenen. De gevaarsensoren van het kind staan continu aan, ook als het niet nodig is. Dit leidt tot een constant gevoel van spanning en stress wat vaak wordt omgezet in gedragsproblemen, zich onzichtbaar maken en lichamelijke klachten.
De inschatting voor goede en foute situaties is verstoord, waardoor zij zichzelf overschatten. Het benoemen en beschrijven van de emoties is onderontwikkeld. Door het leven in chronische stress is het moeilijk om zelfreflectie toe te passen en dit te delen met anderen die ze kunnen vertrouwen. Emoties zijn voor onveilig gehechte kinderen vaak heftig, overweldigend en moeilijk te begrijpen.

Aanpakken

Denk je hulp nodig te hebben bij het verbeteren van je emotieregulatie, dan kun je denken aan het raadplegen van een psychotherapeut.
Winkelwagen
error: Content is protected !!