Stap 3e - Lichamelijk contact
Met lichamelijk contact bedoelen we liefdevolle aanraking in de vorm van elkaars hand vasthouden, zoenen, omhelzen en vrijen. Lichamelijke aanraking kan een relatie maken of breken, het kan haat of liefde uiten.
Aanraking
Ons lichaam heeft honderdduizenden receptoren die aangename of vijandige aanraking kunnen doorgeven aan de hersenen. De receptoren zijn niet gelijkmatig verdeeld, daardoor is het ene lichaamsdeel gevoeliger dan het andere. Door gebrek aan liefdevolle aanraking kan huidhonger ontstaan.
Seks
Je partner alleen aanraken als je zin hebt om te vrijen heeft op lange termijn een averechts effect wanneer aanraking de liefdestaal is van je partner. Hij of zij voelt zich dan niet geliefd of gewaardeerd, maar voelt zich als een object.
Bij mannen heeft de behoefte naar seks een lichamelijke oorzaak. Het graag willen vrijen wordt gestimuleerd door de aanmaak van zaadcellen en de zaadvloeistof in deze zaadcellen. Er ontstaat een soort ‘druk’ wanneer de testikels vol zijn. Bij vrouwen is het seksuele verlangen geworteld in haar gevoelens. Heeft ze het gevoel dat haar partner van haar houdt, haar bewondert en waardeert, krijgt zij het verlangen om te vrijen. Is er geen gevoel van sterke verbondenheid, dan is er weinig lichamelijk verlangen.
Aangezien de man een lichamelijke drang tot regelmatige ontlading heeft (kan ook door masturbatie), kan hij veronderstellen dat zijn liefdestaal aanraking is. Wanneer hij op andere momenten zonder seksuele bijbedoeling niet van aanraking geniet, dan is aanraking niet zijn liefdestaal.
Seksuele perikelen in een relatie hebben doorgaans weinig te maken met lichamelijke vaardigheden, maar met het bevredigen van emotionele behoeften.
Actie:
- Neem rustig de tijd om Lichamelijk contact als liefdestaal op je te laten inwerken.
- Noteer hoe jij Lichamelijk contact beleeft en hoe jij denkt dat je partner dit ervaart.