Stap 6 - Omgaan met conflicten (deel 1)

In elke relatie komen wel eens conflicten voor. Ieder mens maakt fouten en is een keer onachtzaam. Nadat jij je hebt verontschuldigd en het probleem hebt aangepakt, kan het ook verhelderend zijn. Het wordt een probleem wanneer je telkens een conflict hebt over hetzelfde.
Conflicten voorkomen is niet mogelijk. Het is de bedoeling om de conflictsituatie zo kort mogelijk te laten duren, respectvol met elkaar om te gaan en te zoeken naar een oplossing.
Door deze conflicten kan er zoveel spanning ontstaan, dat een normale omgangsvorm niet meer mogelijk is. Dit komt ook vaak voor in een ‘ontrouwsituatie’.

Wanneer ontstaat een conflict?

Een conflict ontstaat wanneer je partner (on)bewust over je grenzen heen gaat. Door op tijd grenzen aan te geven wordt dit voorkomen. Hierdoor blijft een positieve spanning in de relatie bestaan.
Grensoverschrijdingen ontstaan steeds meer wanneer conflicten niet worden opgelost. Dit doet afbreuk aan het vertrouwen in de relatie. Door telkens over je grenzen te gaan of te laten gaan vervagen de grenzen. Op een bepaald moment herken jij je partner niet meer.
Door langdurig in een conflictsituatie te leven raak je energie kwijt. Een bijkomend gevolg kunnen mentale en lichamelijke klachten zijn.

Actie:

  • Neem rustig de tijd om na te denken hoe jij en je partner met conflicten omgaan.
  • Noteer enkele recente voorvallen waarin er een conflict was en hoe jullie dit wel of niet hebben opgelost.
  • Doorlooptijd: minimaal 1 week.
Winkelwagen
error: Content is protected !!