Communicatie (deel 3)
In stap 3 en 4 heb je gekeken naar de liefdestalen en communicatieniveau’s tussen jou en je partner. We kunnen de meest fantastische intenties hebben op het vlak van vertrouwen, aandacht en spanning, zonder communicatie en partnerliefde (gevoel voor de partner) is er geen intimiteit. Dan heb je niet dat warme, diepe gevoel van verbondenheid en geen liefdevolle intieme relatie.
Om een liefdevolle intieme relatie op te kunnen bouwen is het belangrijk dat jij en je partner elkaars liefdestaal kennen en die ‘spreken’ en dat het communicatieniveau stijgt minimaal naar 4. Het is fantastisch als jullie niveau 5 kunnen bereiken.
Nodig
In een liefdevolle partnerrelatie hebben we duidelijke communicatie nodig om onze gevoelens en emoties te uiten. Voor het geven van opbouwende kritiek is ook communicatie nodig. Het belang van communicatie zullen we regelmatig aanhalen bij de onderwerpen in deel 3.
Veilig
Om goed te kunnen communiceren is het nodig dat jij je veilig voelt als je samen bent met je partner. Wanneer dit niet zo is ga jij je inhouden en wordt er gebrekkig gecommuniceerd, waardoor er spanning ontstaat.
Bewuster communiceren
Om bewuster, dus beter, te kunnen communiceren is het belangrijk om te realiseren wat communiceren is. Het gaat om een proces waarbij een boodschap wordt overgebracht naar een ontvanger. Dit kan verbaal en non-verbaal met een bepaalde bedoeling.
Wat er van de boodschap overblijft hangt af van wat je denkt dat je zegt, wat je werkelijk zegt, wat de ontvanger hoort, wat de ander begrijpt en wat de ander onthoudt. We spreken 125 woorden per minuut, denken 300 woorden per minuut en verwerken 800 woorden per minuut.
Met deze uitleg willen we aangeven dat er in het communicatieproces zelf veel ruis kan ontstaan. Het is de bedoeling om je daarvan bewust te zijn.
Concluderen
Daarom is het belangrijk om tijdens de partnergesprekken regelmatig te concluderen. Voorbeeld: ‘Dus als ik het goed begrijp vind jij dat ik meer tijd aan de kinderen dien te besteden’. Waarop een bevestiging of verduidelijking volgt. Concluderen werkt goed om misverstanden te voorkomen.
Woordkeuze
Welke woorden je gebruikt tijdens je gesprekken met je partner geeft weer of je respect hebt voor je partner. Dit heeft effect op het vertrouwen, de aandacht en de spanning.
Gevoel meesturen
Het gevoel en de intonatie waarmee je iets zegt doet heel veel. Als je zegt: ‘Ik hou van je’, maar er zit geen gevoel bij, dan is de boodschap zonder waarde en ondergraaft zelfs het vertrouwen. Zeg niets wat je niet meent.
Meta-communicatie
Een fysiek partnergesprek over de voortgang van jullie relatie houdt in dat je elkaar kunt zien, voelen en ruiken. De boodschap die je wilt overbrengen is 7% door de woordentaal, 28% door de intonatie en 55% door je lichaamstaal. Door aandachtig te luisteren en te observeren tijdens het gesprek kun je tussen de regels door lezen en vergeet daarbij niet te concluderen.
- Startpagina
- Stap 1 – Hechting
- Stap 2 – Emotieregulering
- Stap 3 – Communicatie – Liefdestalen
- Stap 4 – Verbale communicatie
- Stap 5 – Omgaan met kritiek
- Stap 6 – Omgaan met conflicten
- Stap 7 – Intimiteit
- Stap 8 – Persoonlijke ontwikkeling
- Stap 9 – Zelfzorg, Zelfliefde en Zelfrespect
- Stap 10 – Erkenning
- Stap 11 – Voorbereiding partnergesprek
- Stap 12 – Partnergesprek
- Stap 13 – Conclusie
- Patronen doorbreken